Stijltip winter 2024

Deze stijltip heeft een iets andere insteek dan u van ons gewend bent, maar dat maakt ‘m niet minder leuk om te lezen. Tijdens de Trade Fair Aalsmeer in week 45 hield Bloemenbureau Holland (BBH) een trendpresentatie over de trends in de groenbranche voor 2024. Vier thema’s werden kort besproken: Meaningful Earth, Viva la Vida, Gentle Paradox en Playful Construction.

Voor twee van deze thema’s werd tijdens de presentatie door een arrangeur een bloemstuk of boeket gemaakt: Playful Construction en Meaningfull Earth. Hier kunt u alles terugvinden over de trendpresentatie.

Stijltip winter
Met de stijltip voor deze winter haken we in op de trend die past bij het thema Meaningful Earth. Het BBH zegt over deze trend het volgende:
“We zijn bezorgd over de disbalans in de maatschappij. Op sociaal vlak, maar zeker ook op gebied van het klimaat. Biodiversiteit en circulariteit zijn essentieel voor een gezonde leefomgeving. Meaningful Earth draait dan ook om onze aarde; als een symbool voor vruchtbaarheid en als een verbinding met onze geschiedenis.

Meaningful Earth in het interieur
Met de nadruk op de aarde, zien we een ‘oer’-interieur vol ruwe, stoere materialen. Denk daarbij aan aardlagen, verschillende kleuren zand, mineralen en stenen. Ook objecten zoals kruiken of beelden zien we terug, zij leggen de link met de roots van onze cultuur. Diverse materialen vormen een contrast, waarbij vormen grillig en ruw zijn. Bloemarrangementen zijn niet netjes, maar hebben een robuuste uitstraling. Bij planten zien we veel bolproducten, die goed zichtbaar zijn.

Productingrediënten van de trend
De vormen zijn ruw, grof en onregelmatig en hebben een oer-uitstraling. Ook de dessins zijn natuurlijk, zoals vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen die doen denken aan aardlagen. De gebruikte materialen zijn natuurlijk en grof en zijn vaak milieuvriendelijk gemaakt of van gerecyclede materialen. Denk daarbij aan steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem en onregelmatig glas.”

Hieronder volgt een voorbeeld van een stuk dat past bij dit thema.

Benodigdheden

 • Vaas van ruw materiaal;
 • Gedroogde hortensia’s;
 • Verse snijbloemen;
 • Mesje;
 • Water;
 • Snijbloemenvoeding.

Do It Yourself

Stapsgewijs leggen we uit hoe u een leuke creatie kunt maken:

 1. Knip de bloemen uit de tuin van de gedroogde hortensia’s.
 2. Maak de vaas goed schoon en vul deze voor een derde met water. Voeg voor de verse bloemen een zakje met snijbloemenvoedsel toe.
 3. Snijd de stelen van de bloemen schuin af.
 4. Verdeel de bloemen in drie groepen: de bloemen met sterke stelen, de bloemen met zachte stelen en de lange bloemen.
 5. Zet nu de bloemen met de sterke stelen in de vaas. Zo bouw je een stevige basis voor het boeket.
 6. Als deze bloemen eenmaal staan, voegt u de bloemen met zachte stelen toe.
 7. Tot slot plaatst u de bloemen met de lange stengels in de vaas. Zo ontstaat een asymmetrisch effect en dat zorgt voor een opvallend boeket.

Zet nu een stap achteruit en bekijk van een afstand of de bloemen naar uw zin geschikt zijn. Pas hier en daar aan waar nodig.

Winter 2024