Het poten van hortensia's

Heeft u een tuinhortensia aangeschaft, maar weet u niet hoe deze gepoot wordt? Bent u niet meer tevreden met de plek in de tuin waar uw hortensia staat? Of vindt u de hortensia te groot worden en wilt u de struik splitsen? Lees deze blog dan goed door.

Poten

Graaf als eerste een gat in de tuin op de plek waar u de hortensia wilt hebben. Maak dit gat twee tot drie keer zo groot en diep als de grootte van de pot. Gooi het gat tot de helft vol met potgrond en spit het goed door, zodat de potgrond vermengd met de ondergrond. Zorg ervoor dat voor u de hortensia plaatst, de kluit goed nat is. Stop vervolgens de hortensia in het gat en maak het gat dicht met de grond die u eruit heeft geschept. Stamp de grond stevig aan tegen de kluit van de hortensia, de wortels kunnen zich dan goed ontwikkelen. U kunt het beste uw hortensia poten rond maart.

Verplanten

Wilt u de bol van positiviteit op een andere plek in de tuin neerzetten waar u haar meer kunt zien? Dat is zeker mogelijk. U kunt dit het beste doen als u weer in de maling wordt genomen op 1 april. In de maanden maart en april staat uw hortensia namelijk in de relax mode en heeft ze genoeg energie om bij te komen van de verplaatsing. Om uw hortensia te verplaatsen, steekt u de kluit zo ruim mogelijk uit om wortelbeschadiging te voorkomen. Geef de hortensia vervolgens ruim water door haar in een emmer met water onder te dompelen. Graaf in de tussentijd een gat die net zo groot en diep is als het vorige gat en plaats de ondergedompelde hortensia in het gat. Stamp dit weer goed aan tegen de kluit. Voor een hortensia die al jarenlang op dezelfde plek staat, is er geen garantie te geven of deze het overleeft op de nieuwe plek.

Splitsen

Als u de hortensia te groot vind worden, kunt u ervoor kiezen om de kluit van de hortensia te splitsen. Doe dit rond maart door de kluit voorzichtig uit te steken, pas op dat u de wortels niet beschadigd. Leg vervolgens de kluit op de grond en hak deze met een stevige schep doormidden. Maak de kluit dan schoon door alle grond ertussen uit te halen. Maak gaten in de grond, afhankelijk van hoeveel kluiten u heeft, en maak deze twee keer zo groot en diep als de kluit. Doe vervolgens precies hetzelfde als beschreven staat bij het poten van hortensia’s. Nu heeft u meerdere hortensia’s in uw tuin staan.
U kunt het beste uw hortensia planten, verplanten of splitsen in maart/april. Het is hierbij belangrijk dat u oppast voor wortelbeschadiging. Doe dit door de kluit zo ruim mogelijk uit te steken om contact met de wortels te vermijden.

 Hortensias poten groot