Het blauwen van hortensia's

Een hortensia werd vroeger gezien als een magische plant. De kleur van de bloem veranderde van roze naar blauw en niemand wist hoe dit kwam. Tot later ontdekt werd dat dit te maken heeft met de zuurgraad (pH) van de grond. U kunt dus zelf invloed uitoefenen op de kleur van uw hortensia’s.

De kleuromslag van roze naar blauw wordt veroorzaakt door de reactie van het pigment anthocyaan op de pH waarde van de grond. Dit duidt daarbij ook gelijk aan waarom witte hortensia’s niet verkleuren, zij beschikken niet over dit pigment. U kunt zelf uw hortensia’s blauwen (blauw maken) door organische meststof en Aluin toe te dienen, Aluin is een aluminiumzout die reageert met het pigment anthocyaan. Het is belangrijk dat dit op het juiste tijdstip en de juiste mate wordt toegediend. Geef de eerste dosis meststof en Aluin in augustus, dit is net voor de knopvorming. De tweede dosis Aluin kan gegeven worden in het voorjaar wanneer de bloemen even groot zijn als een €2 munt.

Kamerhortensia's

Voor kamerhortensia’s is er in het voorjaar 3 tot 5 gram bemesting nodig per liter potgrond en 5 tot 10 gram Aluin per liter potgrond die er in de pot zit. In augustus is dit alleen een dosis Aluin van 5 tot 10 gram per liter potgrond die in de pot zit.

Tuinhortensia's

Voor tuinhortensia’s is er in het voorjaar 150 gram bemesting nodig per m2 en 10 tot 15 gram Aluin per m2. In augustus is dit alleen een dosis Aluin van 10 tot 15 gram per m2.

Door bemesting en Aluin toe te voegen kunt u invloed uitoefenen op het verkleuren van roze naar blauw van de hortensia. Lukt het na deze handleiding nu niet om het blauwen onder de knie te krijgen? Stuur ons even een berichtje, we helpen je graag!

 Hortensias blauwen groot