Water geven aan hortensia's

Een hortensia water geven… het klinkt veel lastiger dan het eigenlijk is! Hortensia’s staan erom bekend veel water te drinken. Want wist u al dat de Latijnse benaming voor hortensia ‘Hydrangea’ is? Dit is afgeleid van het woordje ‘Hydro’ wat weer water betekend. Geef uw pareltjes regelmatig water, dan is ze snel tevreden!

Water geven tijdens de herfst/winter

De hortensia is in de herfst en winter tevreden als u het één keer per twee weken water geeft. Behandel uw hortensia als een mens en geef het een drinkglas (250 ml) per keer. Geef de hortensia zeker niet meer, de grond moet namelijk vochtig zijn en niet te nat. Wanneer het te nat is en er blijft een laagje water staan, krijgen de wortels van de hortensia geen zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt dan wortelrot.

Water geven tijdens het voorjaar/zomer

In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags. Hortensia’s verdampen niet alleen veel, maar wortelen ook erg oppervlakkig, waardoor water erg belangrijk is als voedingsstof.

U kunt uw hortensia naast het water geven ook sproeien met een plantenspuit. Dit verhoogt de sierwaarde van de hortensia, haalt stof van bladeren en helpt preventief tegen diverse soorten luis. Als u de hortensia toch iets teveel water heeft gegeven… geen paniek! Pot de plant zo snel mogelijk over in een andere pot met luchtige grond.

Tip! Staat uw hortensia in een pot, voer dan de natte vinger techniek uit. Steek uw vinger twee centimeter in de pot. Al voelt het korrelig en vochtig aan, geef dan wat extra water. Zorg ervoor dat de hortensia geen natte voeten krijgt, dit zorgt voor wortelrot en daar kunnen onze pareltjes niet zo goed tegen. Neem daarom altijd een pot met gat of lekbak eronder die natte voetjes bij uw hortensia voorkomen.

 Water geven aan hortensias groot