DIY hortensia stekjes

Altijd al uw eigen hortensia’s willen stekken, maar weet u niet hoe dit moet? Lees dan deze DIY, dan heeft u binnenkort uw eigen gestekte hortensia in uw woonkamer staan!

Benodigdheden:

- Zaai- en stekgrond of potgrond
- Grind
- 6 cm potjes terracotta of plastic
- Plastic zakjes
- Satéprikkers
- Elastiekjes
- Teiltje met water
- Stek- of snoeischaar

Stappenplan

1. Vul de 6cm potjes met zaai- en stekgrond. Dit is arme grond die het stekje stimuleert om te groeien. Potgrond voldoet ook prima. Maak net zoveel potjes als stekjes die u wilt poten.
2. Pak uw hortensia en kies de takken die niet gebloeid hebben. Let erop dat u niet de takken pakt die bruin en houterig zijn.
3. Knip ongeveer 10 cm af van de takken die minimaal 2 bladparen hebben. Knip de takken 1 cm onder het onderste bladpaar af. Net onder dit bladpaar zit een bladknoop, waarin de hormonen opgeslagen        zitten.
4. De tijd tussen het knippen en stekken moet zo kort mogelijk zijn, dus ga zorgvuldig te werk. Als u de stekken langer wilt bewaren, leg ze dan koel weg in een plastic zak die vochtig is van binnen.
5. Steek de stekken ongeveer 5cm in de grond. Pas op dat de stekken niet tegen de onderkant van de pot aankomen, de wortels krijgen dan geen kans om te groeien.
6. Druk de grond om het stekje stevig aan met duim en wijsvinger.
7. Zet de potjes met de stekken erin, in een teiltje waarin een klein laagje water zit.
8. Steek de satéprikkers in de potgrond en doe een plastic zakje over de potjes heen. De satéprikkers zorgen ervoor dat het plastic zakje het stekje niet raakt.
9. Geef de stekjes een lichte plek in huis, maar plaats ze niet in direct zonlicht.
10. Laat de stekken binnen overwinteren om ze vervolgens in het voorjaar naar buiten te verplaatsen. Je kunt ze natuurlijk ook verplaatsen naar een grotere pot voor binnen.

Wanneer u dit stappenplan volgt, heeft u binnenkort prachtige zelf gestekte hortensia’s in uw huis, tuin of balkon staan! Succes!

 Hortensia stekken groot