Onderhoud van hortensia's

Een hortensia onderhouden… het klinkt lastiger dan het eigenlijk is. Het is belangrijk om te weten welke symptomen een plant vertoont en welke verzorging de hortensia dan nodig heeft.

Verkleurde bladeren

Bruine randen op de bladeren of bloemen is een teken van teveel zonlicht op de plant, het is belangrijk dat de plant verder uit het raam of uit de zon geplaatst wordt. De gele blaadjes die onderaan de plant gevormd worden kunt u weghalen, dit zijn dode bladeren. Wanneer u deze verwijderd, verhoogt de sierwaarde van de hortensia.

Slap hangende bladeren

Wanneer een hortensia haar bladeren slap laat hangen, betekent dit dat ze naar meer water verlangt. Geef de hortensia in dit geval meer water. Zorg er wel voor dat u ook niet te veel geeft. Om dit te voorkomen kunt u een putje dieper in de aarde maken en met uw vinger voelen of het vochtig is. Als u het voldoende vochtig vindt, maar niet doordrenkt, dan is de hortensia hoogstwaarschijnlijk tevreden!


Een hortensia onderhouden is helemaal niet moeilijk. Zorg ervoor dat de hortensia geen bruine bladeren of bloemen krijgt en als de bladeren slap gaan hangen. Geef de hortensia dan een beetje water. De hortensia zal verder een hele tevreden plant zijn!.

 Hortensia onderhoud groot