Hortensia's snoeien

Heeft u afgelopen zomer genoten van prachtige hortensia’s in uw tuin? Dan zullen de bloemen momenteel ingedroogd zijn of al van de stengel zijn afgevallen. Nu zult u zich afvragen wanneer u de hortensia het beste kunt snoeien. Wij geven u het verlossende antwoord: als we weer met onze tussenjas naar buiten kunnen, is het tijd om uw hortensia een knipbeurt te geven.

Overjarig hout

Onze hortensia’s bloeien op overjarig hout. Dit betekent dat ze in de zomer knoppen vormen voor het volgende jaar. Wanneer u de hortensia’s in het voorjaar snoeit, heeft u meestal geen bloemen het volgende jaar. Als u de struik te groot vindt, kunt u de hortensia’s wel snoeien en voor lief nemen dat ze een jaar lang niet bloeien. Snoei de planten in dit geval in maart terug tot ongeveer 40 centimeter hoogte.

Verjongingssnoei 

Door verjongingssnoei krijgen uw hortensia’s steeds weer jonge scheuten. Hierbij verwijder je ⅓ van de lange, oude stengels die verhout zijn. U kunt dit het beste doen in februari. In deze tijd kunt u het oude hout goed onderscheiden van nieuwe scheuten. Zo beschadigt u de nieuwe knoppen niet. Als u dit drie jaar lang doet, is de plant volledig verjongd.

Nachtvorst

Zorg ervoor dat u de plant niet te vroeg in de winter snoeit. Als u dit wel doet, kunnen de knoppen van de gesnoeide takken invriezen tijdens de nachtvorst. Deze takken zullen dan het jaar daarop geen bloemen geven. U kunt dus zelf kiezen of u de hortensia snoeit in februari of maart. Zorg ervoor dat de knoppen niet beschadigen en snoei uw hortensia’s niet voor de periode van nachtvorst voorbij is.

 snoeien 640