Hortensia's snoeien

Hortensia's snoeien

Is jouw parel heerlijk aan het groeien? Goed bezig! Dit betekent dat uw pronkstuk veel liefde en aandacht krijgt. Maar wat nou als uw hortensia te groot wordt… u zult zich vast afvragen wanneer u de hortensia moet snoeien. Wij geven u het verlossende antwoord: Als we weer met onze tussenjas naar buiten kunnen, is het tijd om uw hortensia een knipbeurt te geven.

Overjarig hout

Onze hortensia’s bloeien op overjarig hout. Dit betekent dat ze in de zomer knoppen vormen voor het volgende jaar. Wanneer u deze in het voorjaar gaat snoeien, dan zult u (meestal) geen bloemen hebben het volgende jaar. Als u deze struik te groot vindt, kunt u wel de hortensia’s snoeien en voor lief nemen dat deze een jaar lang niet bloeien. Snoei de planten in dit geval in maart terug tot ongeveer 40cm hoogte.

Verjongingssnoei 

Wij raden u aan om de verjongingssnoei toe te passen. U zult wel denken “Wat is een verjongingssnoei?” Hierbij verwijder je ⅓ van de lange, oude stengels die helemaal verhout zijn. U kunt dit het beste doen rond februari, in deze tijd kunt u het oude hout goed onderscheiden en beschadigt u de knoppen niet. Als u dit drie jaar lang doet is de plant volledig verjongt.

Nachtvorst

Zorg ervoor dat u niet gaat snoeien voor de winter, als u dit doet kunnen de knoppen van de gesnoeide takken invriezen tijdens de nachtvorst. Deze takken zullen dan het komende jaar geen bloemen geven.

U kunt dus zelf de keuze maken of u de hortensia snoeit in februari of maart. Zorg ervoor dat de knoppen niet beschadigen en snoei niet drie dagen voor de nachtvorst. Als u er niet uitkomt: geen probleem, stuur ons gewoon een berichtje!

 snoeien 640