Throwback Thursday: 2020

‘De aanhouder wint’

“De zon is eindelijk weer vroeg op, wat vind ik dat toch heerlijk. Ik maak mijn wekelijkse zondag-ronde door de kas. Wat staan de Avantgarde er toch weer mooi bij dit jaar. Je ziet dat ze al bijna bloeien. Dit is geen goed teken. Die corona verziekt de markt helemaal. Elke winkel is nu dicht dus wat moeten we nu met onze planten? Dan begin ik dit jaar met mijn nieuwe functie en dan gebeurt me dit. Wat te doen met de nieuwe stekjes en planten die er nu aankomen? Moeten we deze producten cancelen of minderen? Wat is dit toch een rare tijd.”

Dit was in 2020 een raar en wisselend jaar. De gebeurtenis in de eerste alinea was tijdens de eerst lockdown. Je had het mogelijk al gelezen dit ging niet over Sjaak, maar over Roel van Schie. Roel was in 2020 officieel mede-eigenaar van Sjaak van Schie BV en pakte het organisatorische goed op. Roel is namelijk verantwoordelijk voor de locatie Nederland en Sjaak van Schie in Portugal. Roel moest dus de keuze maken wat er met 10.000 bloeiende Avantgardes moest gebeuren, waar op dat moment geen vraag voor was. Naast de hortensia’s die we aan ouderen en zorgpersoneel hadden geschonken moesten we deze partij helaas allemaal vernietigen.

Veel kwekers hadden namelijk last van de lockdown, voornamelijk de kwekers van bloemen en bloeiende planten hadden het zwaar. Want je kunt namelijk niet de bloei van de bloem terugdraaien. Sjaak van Schie BV had het geluk dat de prijs voor de hortensia’s stabiel bleef. Het ‘geluk’ was dat veel mensen niet op vakantie gingen, maar hun tuin opknapte en/of hun huis gezellig maakten. Door deze stabiele prijs hebben we de lockdown overleefd.

We hebben tijdens de lockdown de keuze gemaakt om niet te minderen met de normale productie van jongplanten. Zelfs niet nadat veel bestaande klanten orders hadden geminderd of zelfs gecanceld. Dit was uiteindelijk een juiste keuze omdat de vraag voor hortensia’s bleef en andere partijen wel in productie waren geminderd. Hierdoor konden we gewoon doorgaan met de normale productie en heeft dit geen schade opgeleverd.

Tip van Roel: Probeer tijdens een crisissituatie niet gelijk in de stress te schieten. Ik had hier zelf nog wel moeite mee, maar gelukkig kon ik samen met Sjaak de situatie overzien en zijn we doorgegaan met onze productie. Probeer de situatie te overzien en de gevolgen naast elkaar te zetten, dan kun je uiteindelijk een duidelijke keuze maken!

2020 groot