Throwback Thursday: 2011

'Nieuw stekje voor de hortensia-teelt'

“Ik voel de stalen deurknop in mijn handen, de deur gaat met een piepend geluid open. Ik ben benieuwd of het wat zal zijn. Het bordje ‘Te koop’ staat er nu al maanden. Jemig! Wat een ravage zeg, de oude tomatenplanten hebben de kas zowat overgenomen. Ik loop een rondje door de kas en voel water uit een kapotte leiding op m’n schouders druppelen. Het zal een groot project worden om hier een geautomatiseerde potplantenkwekerij van te maken. Ik wist dat het een oude tomatenkas was, maar dat het vervallen was stond niet bij het ‘Te koop’ bordje. Oké, terug naar de tekentafel om deze verwaarloosde kas weer nieuw leven in te blazen.”

Het was 2011 en tijd voor consolidatie bij Sjaak van Schie BV. Sjaak had op dit moment zes verschillende huurtuinen om aan de vraag van hortensia’s te voldoen. Dit was organisatorisch een drama en productie liep achter de feiten aan. Toen zag Sjaak de kas aan de Hoge Geest te koop staan. Dit was een verlaten tomatenkas waar moeder natuur al een paar jaar haar best had gedaan om de kas over te nemen.

Dit was destijds een bijzondere stap, want we zaten midden in de crisis en de toekomst zag er voorlopig nog niet rooskleurig uit. Investeringen voor ondernemers verliepen moeizaam, er was weinig vertrouwen bij de bank. Om dit vertrouwen bij de bank terug te winnen stelde Sjaak een Raad van commissarissen aan om te helpen bij de strategische keuzes van de organisatie. Door deze stap kon Sjaak eindelijk beginnen aan zijn plan om de verwaarloosde tomatenkas te verbouwen tot een geautomatiseerd potplantenbedrijf. Dit was een hele reorganisatie, maar het budget was er en we konden het efficiënt inrichten.

Tip van Sjaak: Werk altijd gecentraliseerd met de productielocaties. Als je bedrijf groeit, probeer dan niet te veel kleine locaties te onderhouden. Dit heeft een kostenbesparend effect op de organisatie. Daarbij is het raadzaam om adviezen bij derde partijen te raadplegen, dit heeft ook een positieve werking bij het verzamelen van een lening of kapitaal voor investeringen.

2011 groot