Throwback Thursday: 2009

'Afscheid van een geliefde'

“Ja dit was het dan… het is toch wel een beetje gek dat er straks geen anjers meer zijn. Ik voel warme zonnestralen van de Portugese zon. Wat staan ze er nu nog mooi bij, jammer dat het de laatste keer is. Eigenlijk had ik er al een jaar eerder mee moeten stoppen. De kwaliteit is ook niet meer wat het geweest is en die medewerkers zijn bij de anjers niet vooruit te branden. Ik kan ze ook geen ongelijk geven, want volgend jaar is mijn geliefde teelt er niet meer.”

Het is een tijd van komen en er komt een tijd van verder gaan. In 2009 werden de laatste anjers gerooid bij Sjaak van Schie BV. Medewerkers van Sjaak van Schie BV waren niet getreurd, want de hortensia productie groeide hard door. Dit kwam niet als een verrassing, Sjaak zag deze trend al aankomen in 2002. Hij heeft dus alle middelen en materialen ingezet om in deze teelt door te ontwikkelen. Gelukkig had Sjaak het niet mis en kwam zijn voorspelling van de hortensia trend uit. In 2009 groeide de vraag naar de hortensia potplant enorm en groeide Sjaak van Schie BV met de klanten mee.

Deze transitie van bloementeelt naar potplantenteelt was niet van de ene op de andere dag werkelijkheid. Dit was een plan waar al negen jaar aan gewerkt werd, dit gebeurde in kleine stapjes om de anjer-teelt af te bouwen en hortensia-teelt te laten groeien. Wat Sjaak niet voorzag, was dat de medewerkers deze transitie ook zagen en daardoor alleen nog maar hun energie in potplanten wilde steken. Dit was natuurlijk heel begrijpelijk, want wie focust zich nou op een doodlopende teelt? Uiteindelijk is de transitie goed verlopen en is Sjaak van Schie BV speciallist geworden op het gebied van hortensia-teelt.

Tip van Sjaak: Ik heb één jaar te lang anjers geteeld. Ik had sneller van teelt moeten wisselen, om zo sneller een transitie door te gaan. Want als het enthousiasme uit de teelt weg is, zie je de kwaliteit van de producten achteruit gaan. Kwekers gaan vaak te lang door met een teelt, maar stop zo snel mogelijk en focus op nieuwe kansen als je gevoel bij een teelt niet meer goed is.

 2009 groot