Throwback Thursday: 2005

'Een stap eerder in de keten'

‘Zo, eindelijk heb ik de hortensia-teelt aardig in de vingers. Dus bijna klaar voor stap 2 in mijn plan ‘achterwaarts integreren in hortensia-teelt’. De telefoon rinkelt: ‘Hey Sjaak met Robert, ik bel je even om af te spreken voor komend weekend. Jij moet dit keer op de uitzendkrachten passen.’ Hey Robert, nee niet weer! Ik heb daar echt geen tijd meer voor. Hier gaat voor mij echt te veel werk in zitten. Vorige keer gingen ze ook al op de vuist met elkaar. ‘Sorry Sjaak, zegt Robert, maar dit weekend kan ik echt niet.’ Robert, ik denk dat we dan moeten stoppen.’

Het was 2005 en Sjaak maakte een einde aan het uitzendbureau Portuned. Deze organisatie was opgericht in 2003. Sjaak en Robert zagen kansen om het teveel aan uitzendkrachten in het Westland op te vullen met werkzoekenden uit Portugal. Ze lieten eerst Portugezen en daarna Duitsers, Polen en Hongaren voor de Westlandse kwekers werken. Sjaak kreeg het steeds drukker met de integratie van hortensia-teelt en verloor focus op de ondernemingen. Dit kostte dus meer tijd dan het energie opleverde.

Sjaak had nu focus op de hortensia-teelt en maakte de voorbereidingen om de eerste planten uit Portugal te halen. Deze werden al direct in de koelcellen geplaatst, dit was de nieuwe tak van Sjaak van Schie Youngplants. Daarnaast kwam er een uitbreiding op de Schenkeldijk van 2,5 hectare, hier kwam een volledig nieuwe kas waardoor het stukje opkweek en bloeiende hortensia’s konden uitbreiden.

Tip van Sjaak: Als je meerdere projecten hebt waar je mee bezig bent, zorg dan dat je focus houdt. Geef werknemers meer verantwoordelijkheid zodat ze je in de lopende projecten ontzorgen. Verlies je focus op alle vlakken, dan is het beter om de organisatie te beëindigen. Je kan beter één of twee projecten goed doen, dan meerdere projecten net niet.

2005 groot