Throwback Thursday: 2001

'Van oud naar nieuw'

'Zo, pagina 50 is af, nog één hoofdstuk te gaan. Je krijgt toch een lamme hand van al dat schrijven. Tegenwoordig moet je een boekwerk inleveren om de bank te kunnen overtuigen. Maar ja… als het lukt, dan staat de richting voor de komende 20 jaar vast. Ik hoop dat al dat harde werken niet voor niets is geweest. Het voelt wel gek om anjers los te laten en een nieuwe toekomst in te gaan. Ik ben benieuwd of het mij wel gaat lukken. Oké, nu stoppen met dagdromen en verder aan mijn plan.'

Dit was niet alleen het eerste jaar van een nieuw millennium, maar ook van een nieuw begin bij Sjaak van Schie BV. Sjaak koos ervoor om de tuin aan de Harteveldlaan te verkopen. Hij deed dit door vier hectare bij te bouwen aan de Schenkeldijk in Maasdijk. Om de focus te behouden voor zijn nieuwe plan, nam Sjaak afscheid van Holdistek. Hij had niet genoeg tijd om de twee bedrijven naast elkaar te runnen. Soms moet je afscheid nemen van het oude en met een frisse blik en meer tijd nieuwe avonturen aangaan.

'Wat was het plan dat Sjaak nu had geschreven?' Dat hoor ik je denken. Dit was 'achterwaarts integreren in hortensia-teelt'. Dit plan had Sjaak geschreven om de hortensia-teelt in handen te krijgen en door te groeien naar marktleider. Om dit te realiseren, moest er kapitaal vrijgemaakt worden. Om hiervoor een lening af te sluiten, presenteerde Sjaak het boekwerk aan de bank. Het vermogen van de bank gebruikte hij om uit te breiden in Nederland en Portugal.

Tip van Sjaak: Ik keek naar de toekomst en zag geen potentie meer in anjers. Ik kon mij dus wel vast blijven houden aan een product waar ik 20 jaar hard aan had gewerkt, maar soms moet je het oude loslaten om te kunnen groeien. Dit heb ik gedaan door voor hortensia’s te kiezen en de anjer-teelt rustig af te bouwen. Zorg dat je bij een grote verandering een goed plan klaar hebt liggen, dit zorgt voor duidelijkheid en positiviteit bij investeerders en medewerkers.

2001 groot