Throwback Thursday: 1980

Elke donderdag plaatsen we hier een verhaal uit de geschiedenis van Sjaak van Schie zijn leven als passievolle kweker. We beginnen in 1980: de start van de onderneming. Dit bleek in de tijd van een komende crisis en armoedige omstandigheden niet zo makkelijk.

‘Het is alweer acht uur in de avond en ik ben eindelijk klaar met dat harde werken bij mijn vader. Moet ook nog steeds mijn koffer uitpakken van mijn reis naar Amerika, maar ik ga eerst de krant doorspitten voor een stuk braakliggend land. Hoewel de rente voor leningen op 12% staat, de gasprijs stijgt naar 40 cent per kuub en we hebben een inflatie van 8%. Heb nu al een jaar lang gewerkt aan het businessplan voor mijn eigen bedrijf, deze ongunstige economie zal mij niet weerhouden om voor mezelf te beginnen!’

Dit was een impressie uit 1980. De economie stond er niet gunstig voor in Nederland en veel bedrijven ging failliet. Niemand begon echt met ondernemen maar Sjaak trok zich daar niets van aan en kocht een stuk land van 1,2 hectare waar hij een nieuwe kas op liet bouwen. Het was niet dat Sjaak een risico nam, want hij had een goed vijfjarig businessplan voor de kwekerij opgesteld. Met dit plan kreeg hij de juiste investeerders aan zijn zijde.

Het was niet vanzelfsprekend dat Sjaak dit voor elkaar kon krijgen. Hij werkte namelijk hard, ca. 60 uur per week bij zijn vader op de tuin en 20 uur als eigen aannemer voor kwekers. Sjaak werd net als andere jongens op vroege leeftijd van school gehaald om bij zijn vader in de kwekerij te werken. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij zichzelf zag als kweker en het aannemersbedrijf als geen echte baan omschreef. Hierdoor was er voor hem maar één optie en dat was kweker worden en dit is gelukt ook!

Tip van Sjaak: een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg ervoor dat als je gaat starten je een goed uitgestippeld (ondernemings)plan hebt. Dit scheelt veel discussies bij mogelijke investeerders en vergroot de kans op slagen!

1980 002